Felvonulási szekrények sokrétű használata

Felvonulási szekrény

Aki nem ismeri a felvonulási szekrényeket, az most láthat ilyet a képen, illetve megtudhatja ebből az írásból, hogy hogyan épül fel, és mire való az.

A nevében is benne van az, hogy szekrény. Viszonylag kicsi szekrény, mert fontos, hogy jól mozgatható legyen, így a gyártók igyekeznek minimalizálni a méretét, amennyire lehet.

Ami mindenképp szükséges, és el kell rajta illetve benne férni: Egy csatlakozó, amivel bele lehet táplálni az áramot. Van rajta több aljzat, ahol pedig áramot lehet belőle vételezni. Ezek a kimeneti aljzatok. Ezek főleg 230V-os csatlakozók, de van sok olyan felvonulási szekrény, amelyen 3 fázisú csatlakozó aljzatok is találhatók.

Legtöbb esetben minden egyes csatlakozó aljzathoz tartozik egy-egy kismegszakító is, így külön-külön leválaszthatók az aljzatok, illetve ha valahol egy zárlat keletkezik, akkor nem marad az összes aljzat áram nélkül.
Szoktak még életvédelmi relét, azaz FI relét is beleszerelni, hogy elkerülhetők legyenek a véletlen áramütéses balesetek.

És hol is használják ezeket az eszközöket!?
Nos olyan helyen, ahol nincs kiépítve elektromos hálózat, csak egy csatlakozási lehetőség van. Ilyenek a fesztiválok, falunapok, koncertek, vagy épp az építkezések.

Megosztás